E-Spor

İlk çıkış noktası 70’li ve 80’li yıllarda atariler ve konsollu oyunlarla ortaya atılan e-Spor, sonrasında daha teknolojik olan playstationlar ile desteklendi. Son yıllarda teknolojideki gelişmelerle birlikte, bilgisayar ya da mobil cihazlarda oyunların oynanabilmesi, daha heyecanlı ve rekabetçi bir ortamın oluşması ile bu fikir hayata geçmiş oldu. Spor:”Belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümünün ortak adı.” Olarak karşımıza çıkmakta. Spor deyince aklımıza gelen belirli aktivitelerden  ziyade bir faaliyetin spor olabilmesi için önemli olan o faaliyette eğlenmek ve yarışmaktır(rekabet). Her ne kadar bazı kişiler e-Sporu bir spor kabul etmese de sporun tanımındaki şartları yerine getirdiği için ve yadsınamaz derecede bir kitleye sahip olduğu için e-Sporda bir spordur.

 

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün daha büyük bir pazar haline gelen E-Spor, çok uzun zamandır global markaların, yatırımcıların ve devletin yakından takip ettiği bir sektöre dönüştü. Dünyanın birçok ülkesinde resmi bir oluşuma ve liglere sahip olan E-Spor, ülkemizde de geçtiğimiz Nisan ayında, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde resmi bir federasyon olarak temsil edilmeye başlanmıştı. Ağustos ayı itibariyle faal olarak çalışmalarına başlayan olan federasyonun yönetiminde iş dünyasının yakından tanıdığı birçok isim bulunuyor. Türkiye E-Spor Federasyonu’nda; Alper Afşin Özdemir’in Kurucu Başkanlık ve Esat Kahyaoğlu’nun As Başkanlık görevindedir.

 

Sağlık açısından bazı problemlerle karşılaşılabilmektedir. Bunun önlenebilmesi için Federasyonun bazı yük ve sorumlulukları vardır. Bunlar; yönergeler ve denetlemelerle e-Sporcuların daha sağlıklı bir şekilde sporlarını icra edebilecekleri ortam ve imkanları sağlamaya çalışmaktadır.

 

Bir oyunun e-Spor olup olmadığını yapımcı oyun firması kendisi belirleyemez. Bunu kulüplerin, oyuncuların ve reklam verenlerin ilgisi belirler. E-Spor için “ilgi” en önemli unsurlardan birisidir. E-Sporda eşit şartlar ilkesi vardır.  League of Legends(LOL) gibi oyunlar eşit şartlar ilkesi  hakim rastlantısal olaylar karşımıza çıkmaz. Ancak PlayerUnknown's Battlegrounds(PUBG) gibi rastlantısal olayların hakim olduğu eşit şartlar ilkesine aykırı oyunlar ise ancak kulüplerin, oyuncuların ve reklam verenlerin ilgisiyle e-Spor özelliği kazanabilir.

E-SPOR HUKUKU EĞİTİMİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.

İçeriği paylaş

Kategoriler